مشخصات فایل
عنوان: گزارش نهایی طرح بررسی مدل بهره وری پرستاران بالین
قالب بندی: word
تعداد صفحات: 69
محتویات
چکیده طرح
موارد و روش ها
نتایج
بحث و نتیجه گیری
Abstract
بیان مسئله و ضرورت اجرای طرح
سابقه طرح و بررسی متون
اهداف اصلی طرح
اهداف فرعی طرح
هدف کاربردی طرح
فرضیات یا سوالات پژوهش (باتوجه به اهداف طرح)
روش اجرا
محیط پژوهش
جامعه پژوهش
نمونه پژوهش
مشخصات ابزار جمع آوری اطلاعات و نحوه جمع آوری آن
ملاحظات اخلاقی
محدودیتهای اجرایی طرح و روش کاهش آنها
یافته ها
و . . .
قسمتی از متن
چکیده طرح :
مقدمه: یکی از اهداف اصلی هر تحقیق کیفی، ارائه مدل مناسب جهت پدیده مورد بررسی است. بعد از آن که مدل ها توسعه یافتند برای تایید باید در معرض تست و ارزیابی قرار گیرند. تایید مدل ها از طریق تست آنها دال بر آن است که مدل توسعه یافته، بیانگر واقعیت های موجود بوده است. لذا این تحقیق برای تست مدل بهره وری پرستاران بالین که از رویکرد گرندد تئوری مشتق شده بود انجام شد .
موارد و روش ها: جامعه این پژوهش را پرستاران دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل می دادند که به روش تصادفی 360 نمونه از میان آنها گرفته شد. ابزار پژوهش پرسشنامه پژوهشگر ساخته بر اساس یافته های مطالعه کیفی و مرور متون بود. بعد از پاسخگویی واحدهای پژوهش ، مراحل کامل روان سنجی ابزار – روایی صوری و محتوا و پایایی و فاکتور آنالیز صورت گرفت. طی مراحل فاکتور آنالیز برخی گویه ها حذف شدند و ابزار نهایی به 34 گویه تقلیل یافت. فاکتورها نام گذاری شدند و جهت تحلیل اجزای مدل تست لیزرل و تحلیل مسیر انجام شد.
نتایج: دامنه سنی واحدهای پژوهش بین 22 تا 52 بود 82.8% از واحدهای پژوهش زن بودند. 60.8% متاهل و 37.2 52.8% فرزندی نداشتند حدود55.4% کمتر از 30 ساعت اضافه کار میدادند . کمتر از 5% بیش از 20 سال سابقه داشتند.تنها 3.9 % به شغل پرستاری در محل دیگری نیز مشغول بودند و 6.1 به شغل غیر پرستاری در محل دیگر مشغول بودند. هم چنین نتایج حاصل از تست ارتباط درونی میان عناصر مختلف مدل را نشان داد. آنالیز رگرسیون نشان داد که به ازای هر واحد افزایش منابع انسانی به میزان 0.12 موثر بودن و اثربخشی ؛ 0.33 مشغولیت؛ 0.064 مدیریت و ارزشیابی ؛ 0.053 امنیت ؛ 0.14 غرور و شان تحت تاثیر قرار می گیرد و در مجموع این عوامل 20% واریانس را توضیح می دهند.
بحث و نتیجه گیری: همانطور که یافته ها نشان داد مولفه مهم بهره وری منابع انسانی است که بقیه موارد را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. لذا مدیران با اتخاذ راهبردهای مناسب با اصلاح الگوی منابع انسانی ، بهره وری را افزایش دهند. پیشنهاد می شود پژوهش های مداخله ای با تغییر عوامل مطروحه در این مدل ، بهره وری را مورد بررسی قرار دهند.
Abstract
Introduction: One of the main objectives of any qualitative research is to provide an appropriate model for the phenomenon is assessed. Then the models were developed, they should be test and evaluate for confirmation. This indicates that the developed model represents reality. Therefore the present study was performed for testing the model of the clinical nurse productivity derived from Grounded theory approach.
Methods: The research population was nurses working in Tehran University of Medical Sciences hospitals, and 360 samples randomly taken from among them. Research instrument was a questionnaire based on findings of the qualitative study and literature review. After responding subjects, complete steps of psychometric tools including face and content validity, reliability and factor analysis was performed. During the process of factor analysis, some items were removed and the final instrument decreased to 34 items. Factors were named and Lisrel and path analysis was conducted for analyze the components of model.
Results: Subjects’ age range was between 22 to 52. 82.8% of subjects were women. 60.8% Married. 37.2 52.8% had no child and about 55.4% of subjects had less than 30 hours overtime. Less than 5% of subjects had over 20 years experience. Only 3.9% of them were engaged at nursing jobs in another place and 6.1 had non-nursing jobs at the other was doing. Also, the results of testing showed the internal relation between various elements of the model. Regression analysis showed that for increasing every unit of human resources, effectiveness and efficacy affected 0.12, engagement 0.33, management and evaluation 0.064, security 0.53 and finally dignity 0.14.
Conclusion: As the results showed an important component of productivity is human resource which other cases will also affect. Therefore, managers can adopt appropriate strategies for human resources pattern modification, increase productivity. It is recommended interventional researches to be done with changing factors set forth in this model and then productivity s examined.
بیان مسئله و ضرورت اجرای طرح
بهره وری نیروی انسانی و بررسی عمیق آن یکی از اولویت های پیشرفت و توسعه هر سازمانی محسوب می شود . بیمارستان ها نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در سال های اخیر بسیاری از آن ها سعی نموده اند ابعاد کمی و کیفی بهره وری نیروی انسانی را افزایش دهند تا در محیط رقابتی و با کمبود منابع بتوانند به طور موثر خود را اداره نموده و بقای خود را تضمین نمایند. زیرا که بهره وری از عواملی است که دوام و بقای سازمان ها را در دنیای پر رقابت فعلی تضمین می کند (سلطانی 1377). ضمنا اهمیت بهره وری و لزوم بررسی آن با توجه به گسترش سطح رقابت، پیچیدگی تکنولوژی، تنوع سلیقه ها، کمبود منابع، سرعت تبادل اطلاعات، برکسی پوشیده نیست (اقدسی و سکاکی1375) و جدی ترین تلاشی که مدیریت کشورها در دهه های آینده با آن روبرو خواهد بود بهره وری نیروی کار به ویژه نیروی کار بخش خدمات خواهد بود (احمدی 1380).
با وجود اهمیت بهره وری، محققان ایرانی سیر نزولی آن را در چند سال اخیر اعلام نموده اند (اعرابی 1380) ؛ این در حالی است که از دیدگاه اقتصادی، بهره وری پائین، کاهش درآمدها و مسائلی نظیر تورم، بیکاری، کاهش منافع ، نزول سطح زندگی در جامعه (براتی 1374) و افت کیفیت زندگی (دین و کراولی[1] 2001) را به همراه می آورد. بنابراین یکی از وظلیف اصلی مدیریت آن است که بهر ه وری و عوامل موثر بر آن را به طور عمیق ارزیابی و اقدامات مناسبی برای استفاده موثر از آن ها به عمل آورد(احمدی 1380).
با توجه به آن که آنچه تحت عنوان بهره وری از جوامع مختلف به کشورهای رو به رشد نظیر ایران القاء می شود، الزاماً اقدام به آن دستورالعمل ها یک حرکت بهینه، صحیح و قابل حصول نیست؛ پس لازم است بهره وری و عوامل موثر بر آن در هر سازمان با توجه به محیط های گوناگون فرهنگی اجتماعی اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد.
بهره وری پرسنل پرستاری نیز موضوع بسیار مهمی است زیرا بیمارستان ها مکانی برای مراقبت از بیمارانی هستند که نیازهای پیچیده متعددی دارند و به خوبی شناخته شده که پرستاران منبع کاری بزرگی را در سیستم مراقبت بهداشتی تشکیل می دهند (هال2003). بطوری که در بسیاری از بیمارستان ها هزینه های پرستاری تا 60% بودجه عملیاتی را به خود اختصاص می دهد (هلمر و سوور1988) بنابراین بهره وری عامل کل[2] را تا حد زیادی می توانند مورد تاثیر قرار دهند. هم چنین در حال حاضر با توجه به مواجهه مدیران پرستار با کمبود پرستار وجود دارد و اعمال فشار برای محدود کردن هزینه های پرستاری لازم است انان از طریق توجیه بهره وری گروه ، پاسخگوی بودجه، پرداخت ها و تعداد پرسنل مورد نیاز باشند (هال 2003).
با وجود اهمیت بهره وری ، سازمان های مراقبت بهداشتی بر خلاف سازمان های صنعتی و تجاری ، به ندرت روش های افزایش بهره وری در سطح پرسنلی را بررسی نموده اند و بسیاری از تلاش های مدیران جهت ایجاد آخرین تغییرات نارسا بوده و به عصبانیت و ترک خدمت سریع پرسنل انجامیده و افزایش اشتباهات دارویی ، ناخوشی، مرگ و میر و نارضایتی بیماران را در پی داشته است(مک نیس اسمیت[3] 2001). محقق در جستجوی خود دریافت معمولا بهره ور ی پرستاری مورد بررسی قرار نگرفته است و اگر هم این کار صورت گرفته، مدل و نحوه اندازه گیری آن ها از صنعت اقتباس شده که برای سیستم مراقبت بهداشتی مناسب نیستند؛ زیرا که ستانده ها صرفا روی موارد محسوس نظیر روز/ بیمار ،کمیت خدمات ، میزان های مرگ و میر و تشخیص های طبی تمرکز کرده اند(جوردن[4] 1994) و این رویکردها قادر به تعیین علل ضعف و قوت در زمینه بهره وری نبوده اند (هنولا 2003).
محققان و متخصصان مدیریت معتقدند راه های متعددی – از جمله غنی سازی شغلی ، پاداش ، ارزیابی ، تحلیل جریان کار ، ساده سازی کار ، مدیریت زمان و… - برای ارتقاء بهره وری وجود دارد (گیلیس[5] 1996). در عین حال آن ها بر این باورند که یک رویکرد موفقیت آمیز پیشرفت بهره وری از سه گام تشکیل شده است که اولین و مهم ترین آن درک آن از دیدگاه کسانی که در آن فرایند نقش می آفرینند و سپس ارزیابی مدل بهره وری، تردید در مورد سیستم جاری و به چالش در آوردن آن است (ویلیامسون و همکاران 1988). محققان معتقدند بهره وری از چگونگی دید و نظر کارکنان نسبت به خود و نوع کاری که انجام می دهند و محیطی که کار در آن انجام می شود تاثیر می پذیرد(مک کلند[6]به نقل از هافمن و مرا[7] 1999)؛ ضمنا برخی محققان معتقدند بهره وری پرستاری نمی تواند به عنوان یک هستی و نهاد مستقل مورد نظر قرار گیرد بلکه باید در زمینه محیط ویژه بیمارستان مورد بررسی قرار گیرد (جوردن 1994).
[1] Dean and Crawley
[2] Total Factor Productivity(TFP)
[3] Mc-Neese Smith
[4] Jordan
[5] Gillies
[6] Mcclelland
[7] Hoffman & Mehra